Om

Jag som har kenneln heter Anna Widerberg, och bor numera utanför Linköping tillsammans med två hundar och en sambo.  Förutom goldentiken Tikka har jag en kooikerhondje, Malva, som jag tränar och tävlar med. På kenneln finns också stamtiken Tilda, som bor hos mina föräldrar i de blekingska skogarna norr om Karlshamn.

Jag är uppvuxen med hundar och började fördjupa mig på riktigt efter gymnasiet, med en ettårig heltidsutbildning till hundföretagare och klickertränare. Jag har levt och jobbat på kennel Gillbryan i England med en fantastisk mentor som lärde mig det mesta jag kan om uppfödning och som stöttar mig i avelsarbetet. Efter det har jag också genomgått Golden Retrieverklubbens uppfödarutbildning och var aktiv styrelsemedlem i Västerbottens sektion under ett par år medan jag utbildade mig till civilekonom vid Umeå universitet.

Mitt mål är att, som de flesta uppfödare önskar, föda upp hälsosamma, trevliga och rastypiska hundar. Men vad är egentligen en rastypisk golden retriever? Den officiella rasstandarden finns förstås att följa, och utöver den är detta mina tankar och min vision i avelsarbetet.

En golden retriever är en familjehund.
Temperamentet är det viktigaste en hund har. Temperamentet är vad som ger golden retrievern sin fantastiska personlighet, sitt självförtroende och sin förmåga att sprida glädje runt omkring sig. En golden retriever är vänlig och tillgiven, och har en grundläggande trygghet i sig själv och en samarbetsvilja som gör att den är lätt att ha att göra med.

En golden retriever är en apporterande hund.

Rasens ursprungliga syfte är att hämta vilt, att vara en trogen kompis i skogen. En rastypisk golden har ett stort intresse för att bära, bra nos och ett grundläggande intresse för vilt. För att fungera i skogen måste hunden vara smidig och terränggående, modig och uthållig. Det kanske säger sig självt att en vattenapporterande hund också måste kunna simma, och utan tvekan ge sig ner i vatten av olika slag.

En golden retriever är en vacker hund.
En välbyggd hund håller för arbete, och dessutom är den hemskt snygg att titta på. För mig är en välbyggd golden en hund som följer rasstandard, som är vacker och balanserad utan att vara varken för grov eller för nätt. Oavsett om den är ljusare eller mörkare till färgen så ser man på långt håll att det är en golden retriever, och svansen är ständigt viftande.

En golden retriever är en träningskompis.
Vare sig det är i skogen, på tävlingsplan eller hemma i köket, deltar en rastypisk golden glatt i aktiviteter tillsammans med sin familj. Golden retrievern är en arbetande hund, den har mycket energi att ta vara på i träningen, men den har också förmågan att slappna av när inget händer. För mig är det en allroundras, som även om den är skapad för jaktapportering också gärna hänger med på allt från viltspår till tävlingslydnad.

Kan man då få allt det här i en enda hund? Ja, perfekta hundar existerar förstås inte, att föda upp hundar är svårt och man får inte alltid som man vill i genetikens lotteri. Men det här är min vision om hur en ideal golden retriever är, och jag gör helt enkelt mitt bästa för att komma dit!